Служебният кабинет отмени постановлението за създаване на Институт за стратегически анализи

...
Служебният кабинет отмени постановлението за създаване на Институт за стратегически анализи
Коментари Харесай

Закриха Института за стратегически анализи на Асен Василев

Служебният кабинет анулира постановлението за основаване на Институт за стратегически разбори и прогнози и за приемане на Устройствен устав. С отмяната ще се избегнат неподходящите последствия от плануваните в него структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, по този начин и в други административни структури във и отвън системата на ведомството, аргументират се от държавното управление. Институтът бе основан от някогашния финансов министър Асен Василев за да изпълнява функционалности на обединен център за изготвяне на стратегически микро- и макроикономически анализи по разнообразни тематични посоки, включително фискална политика, стопанска обстановка, пазар на труда, опазване на здравето, както и създаване на прогнози, математически и статистически модели с приложна и практическа устременост.

Според сегашната власт със закриването на института се обезпечава основаването на едно от изискванията, нужни за организацията и произвеждането на транспарантни, почтени и демократични избори за народни представители за 48-то Народно заседание, както и за ефикасна отбрана на фиска. Тъй като отпадането на физическия надзор при отпечатването на скъпите бумаги може съществено да затрудни осъществяването на уговорките на Министерството на финансите по отношение на контрола при отпечатването на бюлетини според член 209, алинея 1 от Изборния кодекс, както и контролните функционалности във връзка със отбраната на фиска.

В служебното държавно управление министърът на финансите не съвместява функционалностите на заместител министър-председател по ръководство на европейските средства. А това постанова и запазването на дирекция „ Централно координационно звено “ в структурата на администрацията на Министерския съвет за застраховане на надлежното и дейно подкрепяне на вицепремиера при осъществяването на неговите пълномощия.

С анулацията на постановлението отпада и прекосяването към Министерството на правораздаването на дейностите, свързани със отбраната на българската страна по интернационалните арбитражни каузи и реализиране на процесуалното посланичество на страната пред непознати юрисдикции, в това число интернационалните арбитражни производства.

Правителството положителни и допълнителни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година за увеличение на числеността на личния състав на Агенцията за държавна финансова ревизия за застраховане на непрекъснато увеличаващия се брой претенции за осъществяване на финансови инспекции. Допълнителните щатни бройки са за сметка на закрития Национален компенсационен жилищен фонд.

С друго свое решение кабинетът определи заместник-министъра на финансите Даниела Добрева за шеф за Република България в Черноморската банка за търговия и развиване, за заместник-управител за Република България в Международния валутен фонд, за шеф за Република България в Международната капиталова банка, за началник на българската делегация в Съвета на Международната банка за икономическо съдействие и член на Съвета. Също по този начин утвърди допълнението на Международната асоциация за развиване към интернационалните финансови организации, в които министърът на финансите е избран за шеф за Република България.

България е страна-членка в Черноморската банка за търговия и развиване, Международния валутен фонд, Международната капиталова банка, Международната банка за икономическо съдействие и Международната асоциация за развиване и като акционер се употребява с правото да дефинира свои представители в управителните органи на интернационалните финансови институции, според учредителните им контракти и вътрешните им правила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР